Biodynamische  Geboortetraumatherapie

Therapeutisch  werk  met  je  eigen  geboorte-ervaring

Een bijzonder onderdeel van de opleiding tot biodynamisch therapeut is het ‘geboorteweekend’, waarbij iedereen zijn eigen ‘positieve geboorte’ beleeft.

Om dit mooie, diepgaande en helende  werk uit de lichaamsgerichte psychotherapie ook toegankelijk te maken voor mensen die niet de opleiding doen, bied ik deze geboorteworkshop aan.

 

Recent onderzoek bevestigt de kennis van de lichaamsgerichte psychotherapie en spirituele tradities, dat er al bewustzijn is vanaf de conceptie. Tijdens de zwangerschap doet de zuigeling ervaringen op, waarbij er een grote gevoeligheid is voor sfeer, emoties en stemming van de ouders. De geboorte is een intense ervaring, waarbij het kind een heel hoge adrenalinespiegel heeft. Dat maakt dat de indrukken die je tijdens en vlak na de geboorte opdoet zich sterk inprenten. De eerste ervaringen die je als mens maakt, bepalen je beeld van de wereld. Vaak is dit ook in je volwassen leven de ‘bril’ waardoor je de wereld waarneemt.

Na de geboorte heeft de zuigeling een aangeboren biologisch programma dat voltooid wil worden. Het kind dat op de buik van de moeder ligt, zoekt blikcontact en gaat na ca. 30 minuten zelf op zoek naar de borst. Huidcontact, de geur van de moeder en het horen van de hartslag maakt dat het kind weer kan ontspannen na de geboortestress. In de ontspanning is er ruimte voor contact. Huidcontact en het eerste blikcontact zorgen voor de bonding tussen moeder en kind.

Vaak is onze geboorte niet ideaal verlopen. Omdat je als kind niet kunt begrijpen wat er aan de hand was, kan dit soms overtuigingen creëren die een negatieve invloed hebben op onze ervaring van de wereld.

 

Wat gaan we doen?

Via visualisatie en licht lichaamswerk stem je in op de sfeer van je vroege leven. Je vertelt over hoe je echte geboorte is geweest, en hoe je zou willen dat het geweest is. Dan stellen we één voor één de geboortes van de deelnemers op. De lichaamsgerichte aanpak (je gaat letterlijk in de ‘baarmoeder’ en door het ‘geboortekanaal’) wekt het geboorte-impuls op en maakt dat je dieper in de  ervaring van de  geboorte kunt duiken. De andere deelnemers zijn vader en moeder en evt. andere belangrijke personen, en steunen jou om een positieve geboorte-ervaring te hebben, je welkom en aangenomen te voelen en te kunnen ‘landen ‘ in je lichaam en de armen van je ouders.

In de biodynamische geboorteopstelling zet je je geboorte naar je hand, zoals jij het had willen hebben. Was je vader er niet bij, dan stel je nu een liefhebbende vader op. Werd je na de geboorte alleen gelaten, dan wordt je nu vastgehouden door je ouders. Was er geen tijd voor je, dan is er nu alle tijd. Stressvolle gebeurtenissen tijdens de zwangerschap, b.v. de dood van een naaste, krijgen zodanig een plek dat je het verdriet of de angst van je vader of moeder, die je misschien gevoeld hebt,  niet op jou hoeft te betrekken.

De nieuwe ervaring werkt diep door en kan een ander licht werpen op oude overtuigingen. Oude wonden kunnen helen en je bent vrijer om je leven te leven vanuit wie je werkelijk bent.

 

Voor wie is dit aanbod geschikt?

  • Als je start in het leven niet ideaal was, door ziekte,  instabiele verhoudingen of emotionele problemen van je ouders.
  • Als je hardnekkige patronen of overtuigingen hebt die je belemmeren in je leven, b.v. eenzaamheid, moeite met contact, moeite om met uitdagingen om te gaan, stressklachten en overgevoeligheid of b.v. het gevoel dat er geen plek is voor je.  
  • Als  je professioneel te maken hebt met zwangerschap, geboorte of jonge kinderen, als je  lichaamsgericht therapeut of psycholoog bent, of met familieopstellingen werkt,  kan deze ervaring je verrijken en een dieper inzicht en invoelen opleveren.

Ik ben natuurgeneeskundig therapeut en biodynamisch therapeut. Het proces van zwangerschap en geboorte heeft altijd mijn bijzondere belangstelling gehad. In mijn praktijk geef ik naast de lichaamsgerichte therapie ook  individuele zwangerschapsbegeleiding. Na de biodynamische opleiding heb ik geassisteerd bij een geboorteopstelling bij Nicky Smout, biodynamisch therapeut en docente bij de biodynamische opleiding in Amsterdam, en bij Renate Abel in Keulen bij een jaargroep geboortewerk. Zij werkt met het biodynamische geboortewerk naar Ebba Boyesen en het geboortetraumawerk van Carlton Terry.

 

Heb je interesse, neem dan contact met me op: 06-16357858.

Ik heb met alle deelnemers een intake gesprek, om kennis te maken en te kijken of dit aanbod bij je past. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden.